NVIM

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum

Søk

Du er her:
  • Opo og Folgefonna

Opo og Folgefonna

Opo kan vera både vill og vakker, og fonna har skjulte løyndomar. Høyr kva geologane har å fortelja, i Sentralbadet litteraturhus onsdag. 

Den no mykje diskuterte Opo har ei lang og spennande historie. Regnflaumar og bresmelting har fylt elva med vatn heilt sidan istida. Kva veit vi om fortida og kva kan den læra oss om framtida? Professor Jostein Bakke og forskar Øyvind Paasche frå UIB/Bjerknessenteret held foredrag med bilete til. Dei vil ta oss med inn i vassdragshydrologien, snakka om flaumen i 2014, HordaFlom-prosjektet, undersøkingane dei har gjort i Sandvinvatnet og i Buervatnet, og den interessante kartlegginga av potensielle innsjøar kring Folgefonna når denne no trekkjer seg tilbake. Det blir òg høve til å stilla spørsmål til desse to dugelege fagfolka.

 

Jostein Bakke er professor på institutt for geovitskap ved Universitetet i Bergen, og Bjerknessenteret for klimaforsking. Bakke har jobba særleg mykje med kartlegging av landskapet under Folgefonna, og ser på moglege konsekvensar av at fonna minkar. Jostein Bakke er frå Jondal og har hatt eit nært forhold til breen sidan han var ungdom. I 1994 var han med på å etablera det framleis høgst oppegåande Folgefonni breførarlag.

 

Øyvind Paasche arbeider som forskar ved Bjerknessenteret , og har meir enn 17 års nasjonal og internasjonal erfaring innan geofysikk og geologi. Han er prosjektleiar for HordaFlom, som undersøker flaumar på Vestlandet. Prosjektet spør til dømes: Kor store er dei største flaumane? Kor ofte kjem dei? Kva samanheng har flaumfrekvensen med temperatur? Odda er eit av områda prosjektet har sett særleg på.

 

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum har elvar og vatn som kjernetema, og ynskjer å bidra med fagkunnskap inn mot saker som den dagsaktuelle med ei eventuell utbygging av Opo. Ofte er det informasjon av historisk art vi bidreg med, men i arrangementet i Sentralbadet er det ei realfag/geologi-vinkling.

 

Etter Bakke og Paasche sin del, blir det pause med kafé, før vi kastar oss ut i Den store Opo-quizen!

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum er arrangør, i samarbeid med Folgefonnsenteret.
Inngang 100,- / Medlem av Museumslaget: 50,- 
Arr. Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i samarbeid med Folgefonnsenteret.

Arrangement rundt Opo og Folgefonna

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum
Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@nvim.no