NVIM

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:
  • Ekstra midler til vedlikehold

Ekstra midler til vedlikehold

Regjeringen bevilger penger til vedlikehold av historiske bygninger i Odda kommune.

Regjeringen skriver i en pressemelding at bakgrunnen for den statlige støtten skyldes at mange museer i det nasjonale museumsnettverket har flere presserende behov knytt til nybygg.

De har i lang tid også meldt om betydelige utfordringer med vedlikeholdet av det store antallet kulturhistoriske bygninger som disse institusjonene forvalter. Klimaet og klimaendringene har økt behovet for ekstraordinært vedlikehold, ikke minst på Vestlandet.

 

Restaurering av kraftstasjonen Restaurering av Tysso I kraftstasjon fra 2000-2004. Foto: Harald Hognerud NVIM

 

Kulturhistoriske bygninger ved museene i Hordaland får en tiltakspakke med en bevilgning på kr 80.000,- per bygning. En slik pakke vil gi betydelig sysselsetting for et stort antall håndverksbedrifter og entreprenører.

 

Regjeringen har de siste ukene lagt frem flere tiltak for å møte den økende arbeidsledigheten som følge av at oljeprisen har blitt halvert det siste året. I august kom ungdomspakken og tiltak for gründere. Torsdag denne uken ble tiltak rettet spesielt mot ingeniører lansert og i dag toppet statsministeren dette med å presentere en egen vedlikeholdspakke.


Statsministeren skriver:

- Vi ser at det er en økning i arbeidsledigheten. En del av de som jobber i industrien har kompetanse som kan brukes innen bygg- og anlegg. Å satse på vedlikehold og fornying gir oss mulighet til å raskt sette i gang prosjekt som umiddelbart får folk tilbake i arbeid, sier statsminister Erna Solberg.

Totalt utgjør pakken 2,5 milliarder i økt satsing på vedlikehold. Mange av tiltakene er særlig rettet mot Sør- og Vestlandet siden det er der ledigheten øker mest. 

 

Kulturbygg

· Et engangstilskudd til kulturbygg og kulturhistoriske bygninger i Rogaland og Hordaland, for å styrke vedlikehold av bygningsmassen.

· Museene i det nasjonale museumsnettverket har i lang tid meldt om betydelige utfordringer med vedlikeholdet av det store antallet kulturhistoriske bygninger som disse institusjonene forvalter. Det samme gjelder kulturhistoriske teaterbygg. Et utfordrende klima gjør at behovet for ekstraordinært vedlikehold har vært raskt økende, ikke minst på Vestlandet.

 

– Det er en glede å meddele at regjeringen gir to millioner kroner til Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum, som totalt har 25 kulturhistoriske bygninger knyttet til industrien i Odda kommune, sier ordfører John Opdal (H).

– Dette er fantastiske nyheter, som vil hjelpe oss i arbeidet med å ta vare på byggene våre. Det er kjekt å registrere at regjeringen ser at også kulturvern kan bidra til sysselsetting og vekst, sier Jan-Anders Dam-Nilsen, museumsdirektør ved NVIM.

Ansatte ved NVIM

 

Kilde: Hardanger Folkeblad

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no